A Boulevardésbrezsnyev Galéria  dr. Simon Lajos egyetemi docens felkérésére, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika betegeinek művészetterápiás foglalkozásokon készített munkáiból, 2007. november 22. és december 15. között kiállítást szervez, Gondolatmenetek címmel.

A megnyitóbeszédet 22-én, 19 órakor dr. Gerevich József pszichiáter mondja. A szervező, Boulevardésbrezsnyev Közép-Európai Kortárs Társadalomművészetet Támogató Közhasznú Alapítvány azzal emeli a rendezvény súlyát, hogy kortárs művészeket – (Kokesch Ádám, Sulyok Miklós, Verebics Ágnes, Vetlényi Zsolt ) – kért fel a kiállításianyag összeválogatására és installálására, ezzel megkerülhetetlen szakmai, művészeti rangot biztosítva a kiállított műveknek.

 

Az esemény részeként, Varró Dániel dedikálja ?Szívdesszert? c. verseskötetét az utca szemközti oldalán, a Boulevardésbrezsnyev galériában (1074 Budapest, Király utca 39.).

A rendezvény kimagasló jelentőségű a magyar kortárs művészet eseményei között, mert a művészeti önkifejezést egy szokatlan, kevésbé ismert oldaláról mutatja be, mint terápiás eszközt a gyógyulás útján.

A kiállítás olyan izgalmas társadalomművészeti kérdéseket feszeget, mint:

  • Lehet-e annál magasztosabb célja a művészetnek, hogy megnyugvást, enyhülést, gyógyulást hozzon az emberek életébe?
  • Valóban képes-e a művészet a lelki feszültségek oldására?
  • Mi ma a művészet létjogosultsága a pszichoterápiában?
  • Vajon nem lennénk-e sokkal kiegyensúlyozottabbak, ha rendszeresen
  • kifestenénk/ kitáncolnánk/ kimuzsikálnánk magukból a félelmeinket, fájdalmainkat, rettegéseinket?
  • Azaz, a művészetterápia tapasztalatai alapján milyen szerepet kell vagy kellene betöltenie a művészetnek a társadalom egészséges felében?
  • A kiállított munkák, alkotások, produktumok, a megvalósulásuk pillanatában művészeti alkotásokká váltak vagy a befogadó teszi azt azzá?

Többek közt, a fenti kérdésekkel foglalkozó nyilvános kerekasztal-beszélgetés,  20.15 kezdődik a SIRÁLY ?színháztermében  (1061 Budapest, Király u.50).

A beszélgetésre meghívott vendégeink: Bakács Tibor (Settenkedő) újságíró, Dr. Beke László MTA művészettörténész, Ef Zámbó István képzőművész, Dr. Gerevich József pszichiáter, Kiss Tibor (Quimby) zenész-képzőművész, Kovács Emese kreatív és művészetterapeuta, Martos Gábor művészeti szakújságíró, Paksi Endre Lehel műítész, Tari Annamária pszichoterapeuta.

A beszélgetést Réz András esztéta vezeti

Az est záróeseménye Kasek Roland Paradigma II – Eidos című performansza Daniela Hernández Faith előadásában, Turzai Ákos zenéjére, melyet DJ Blond n’Bass (Lollipop) psy-trance live act-je követ.

[nggallery id=29]