Véradás az Űr/Térben!

A Boulevard és Brezsnyev Közhasznú Alapítvány a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben véradást szervez 2011 július 13-án (16.00 -19.00 óra között) a 1074 Bp. Király utca 39 szám alatt található Galériában, az Űr/Térben.

Az Alapítvány projektjeivel kortárs művészeti és társadalmi történésekre reagál, a jelen eseménnyel a véradás fontosságara kívánja felhívni a figyelmet ? amely az életmentő gyógyítás mellett a humanizmus és az empátia egyik legszebb példája. A helyszín ? egy kortárs művészeti Galéria, szokatlannak tekinthető a véradás szempontjából, de légköre és közönsége egyedülállóvá teszi ezt az eseményt. Várjuk kiállító és pártoló művészeinket, támogatóinkat, önkénteseinket, és mindenkit, aki szeretne vért adni.

FELHÍVÁS VÉRADÁSRA

Ha Te vérbeli kortárs művész, illetve művészet pártoló vagy, akkor gyere 2011. július 13-án délután fél 4 és fél 8 között vért adni a Boulevard és Brezsnyev Galériába (Bp. 1074. Király u. 39.)!!!

Az esemény célja kettős, támogatni egy társadalmilag fontos ügyet, másrészt felhívni a figyelmet művészet kiaknázatlan erőforrásaira.

MIÉRT GYERE?

Mert kortárs művészek alkotásai között adhatsz vért, támogatva ezzel egy társadalomművészeti kezdeményezést, a gyógyítást és a saját egészségedet.

A vér biztosan eljut másokhoz, mi azt szeretnénk, ha a vérhez hasonlóan a művészet is eljutna mindenkihez!

Gyere el, jelenléteddel a fenti célokat támogatod!

Oszd meg ezt a felhívást barátaiddal ismerőseiddel!

INFORMÁCIÓK

A vérről és a véradásról:

A vér élő szövet, a tudomány mai állása szerint semmi mással nem pótolható. A 20. század eleje óta nélkülözhetetlen a gyógyításhoz. Ha megbetegszel, és kórházba kerülsz, lehet, hogy Te is kapsz vért. Magyarországon 400 ezer embernek azonnal kell, lehet, hogy holnap Neked. Egy egység (450ml) levett, kivizsgált vérrel 3 ember életét mentheted meg. Az egyszer használatos vérvételi eszközök biztosan veszélytelenek, sem AIDS-t, sem más fertőzést nem okozhatnak. A véradás jótékony hatású, tisztítja és felfrissíti a vért, az infarktus esélyét csökkenti. Szűrővizsgálat is egyben, a levett vért minden alkalommal kivizsgálják, és ha esetleg valami rendellenességet találnak, értesítenek (a kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározása). A vérvételt megelőző kontroll olyan alapos, hogy megfelel egy féléves orvosi vizsgálatnak.

Ki adhat vért?

18 és 65 év közötti egészséges, felnőtt ember ? testsúlya meghaladja az 50 kilót ? nem szenved fertőző, szövődményt okozó betegségben ? nincsen vérnyomásproblémája, szívritmuszavara

Mikor adhatsz?

férfiak évente ötször  ? nők maximum négyszer  ? két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie  ? szülést követően leghamarabb kilenc hónappal  ? foggyökérkezelés után 2 héttel  ? megfázás után 2 héttel  ? testékszer berakatása, tetoválás készíttetése után fél évvel

Hogyan történik?

taj-kártyát, személyi igazolványt és lakcímkártyát feltétlenül hozzunk magunkkal ? megadod a személyi adataidat a nyilvántartáshoz, kitöltesz egy kérdőívet egészségügyi állapotodról  ? elfogyasztasz egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja ? laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik  ? kényelmesen elhelyezkedsz a vérvételi ágyon  ? steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért  ? 5 perc pihenő

Mit kapok érte?

Jóérzést, (ön)megbecsülést ? 500Ft-os étkezési utalványt (donor étkeztetés)? 1db Nápolyit? 0.5l ásványvizet

Mi történik még?

A véradás előtt előzetes kérdőívben megkérdezik, volt-e már súlyos betegségünk, balesetünk, szedünk-e gyógyszert, jártunk-e külföldön, és arra is kíváncsiak, tetováltattuk-e magunkat. Ha a teszt eredménye megfelelt, alapos orvosi vizsgálat következik. Egyetlen csepp, ujjból vett vérből megállapítják, hogy vérszegények vagyunk-e és milyen a vércsoportunk (újabb jó ok, hogy elmenjünk vért adni!). A véradás során levett vérből kimutatják, ha valaki AIDS-es, Hepatitis B-, C-fertőzése van, vagyis vírusos májgyulladásban szenved, esetleg szifiliszes. Bármelyik fertőzést észlelik, három héten belül értesítik az illetőt. Ezek olyan betegségek, amelyeket amúgy nem sokan nézetnek meg, mert több orvoshoz is el kell menni!

 

A véradással kapcsolatban bővebben: www.veradas.hu

[nggallery id=116]